Pro roetveegpiet: Hoe sneller, hoe beter!

Door Flake op zondag 3 december 2017 12:36 - Reacties (69)
Categorie: Binnenland, Views: 7.951

Als geboren en getogen Nederlander ben ik ook opgegroeid met zwarte Piet. Voor mij is het ook de normaalste zaak van de wereld. Toen de zwarte Pieten discussie begon vond ik het ook maar een hoop gezeik om niks, en het duurde even voordat ik besefte dat de protesteerders wel degelijk een punt hebben.

Het begint al bij de naam: Zwarte Piet. Ligt lekker in de mond en synoniem voor één van de grootste kindervrienden voor de Nederlandse jeugd, naast Alfred en Bassie en Adriaan. Eén en al liefde, warmte en goede herinneringen. Maar ik opereer vanuit professioneel oogpunt in een behoorlijk internationale omgeving en dat begon al tijdens de studie, met een flink aantal klassen internationale studenten van alle hoeken uit de wereld. En ik herinner me nog wel hoe bij die studenten de mond wagenwijd open stond toen zij getuigden hoe wij Nederlandse studenten een Sinterklaasparade door de school gaven. Natuurlijk probeerden we om het uit te leggen, en dat moest natuurlijk in het Engels. Who are they? That's Sinterklaas and Black Pete. Ai, Black Pete. Die naam rolt al een stuk mínder lekker van de tong. Wie enigszins bekend is met bijvoorbeeld Amerikaanse cultuur zal snappen dat díe uitleg met díe naam kan rekenen op verontwaardigde reacties. Hoewel deze studenten geen Amerikanen waren werd hun verontwaardiging alleen maar groter. That's racist! Wij vonden van niet. We hadden niet de argumenten waarom we dat vonden en logischerwijs eindigde die discussie in een welles-nietes impasse.

Onlangs herinnerde ik me nog een tafereel wat nog veel langer geleden was: mijn brugklasperiode. Ik fietste met een vast groepje jongens en meisje van en naar school, en één jongen die daartussen zat was geadopteerd en kwam oorspronkelijk uit Sri Lanka. Hij spreekt gewoon accentloos Nederlands en is hier naar mijn weten gewoon opgegroeid, maar hij was de enige in ons groepje met een donkere huidskleur. Tijdens één van die fietstochten kwamen we een stel kinderen tegen, laten we zeggen rond de leeftijd van 7 jaar, die op straat aan het spelen waren. Eén meisje wees naar de jongen in kwestie en riep "Zwarte Piet!". Ons hele fietsgroepje reageerde gechoqueerd en de donkere jongen was natuurlijk diep beledigd, maar omdat het een stel kleuters waren lieten we die opmerking gewoon passeren. Iedereen snapte waarom dat meisje die opmerking kon maken en iedereen snapte waarom die jongen in kwestie daar niet blij mee was.

Het heeft een aantal jaar geduurd, maar inmiddels snap ik volledig dat om het personage zwarte Piet zo'n discussie is losgebarsten. Discussie is uiteraard prima, zoals het hoort in een democratie, maar ik stoor me er wel aan hoe die discussie met name door het pro Zwarte Pieten kamp wordt gevoerd. Onlangs stond er een video bovenaan bij Dumpert die de kroon spant:

Video: http://www.dumpert.nl/mediabase/7299725/ae107dec/adjiedinges_gaat_helemaal_los.html

Ik heb geen flauw idee wie die Adjiedj Bakas in 's hemelsnaam is, maar wat deze man in dit interview roept brengt bij mij het schaamrood naar boven. Te beginnen met zijn argument: "Ik kom uit Suriname, daar viert iedereen Sinterklaas met zwarte Piet en iedereen vindt het leuk." Natuurlijk snap ik de onderliggende boodschap: De Surinaamse bevolking bestaat met name uit donker gekleurde mensen en wij donker gekleurde mensen doen mee aan het volksfeest met zwarte Piet, en wij donker gekleurde mensen keuren dat goed. Daarmee laat hij blijken alsof hij namens alle donkergekleurde mensen spreekt en dat is een drogreden, de argumentum ad populum. Een ander argument waar ik moeite mee heb is de stelling dat de anti zwarte Piet demonstranten een stel "werkeloze idioten" zijn. Die stelling zou ik dolgraag willen factchecken maar helaas heb ik daar als niet-journalist zijnde de middelen niet voor, maar die stelling is ongefundeerd en hoogstwaarschijnlijk feitelijk onjuist. "Jeroen Pauw en Matthijs van Nieuwkerk zijn de Goebbels en de Riefenstahl van deze tijd". Hoewel ik van mening ben dat de VARA af en toe inderdaad een betweterig karakter kan vertonen is het vergelijken van deze presentatoren met nazi propaganda kopstukken ronduit onbeschoft. Zijn buurman neemt daar verstandig onmiddellijk afstand van. Daarmee heb ik al op 3 punten inhoudelijk zijn betoog ontkracht, maar desondanks vinden dit soort filmpjes nog altijd de weg naar de nummer 1 in upvotes op Dumpert. Dat is beschamend. Het is heel verleidelijk om op de man te spelen - Ik zou ook dolgraag willen roepen dat deze meneer Bakas een foeilelijke das draagt die hij niet eens kan knopen - maar daarmee kun je echt geen discussie voeren.

Wat wel een sterk argument is van het anti zwarte Pieten kamp, is dat dit een vorm van blackface is. Voor deze discussie had ik nog nooit van de term blackface gehoord, en dat is goed te verklaren aangezien dit een Amerikaans fenomeen is wat nagenoeg is opgehouden rond de civil rights movement van 1960 - ver voor mijn tijd dus. Maar cosmetisch gezien doen wij exact hetzelfde met onze zwarte Piet, het is een vrij bespottelijke persiflage met het uiterlijk van iemand met het donkere ras. Alleen wij hebben er een kindervriend van gemaakt in plaats van een komisch figuur, waardoor iedereen die dit heeft meegemaakt in zijn kindertijd enkel warme gevoelens draagt tegenover onze Piet. Dat neemt niet weg dat het personage zwarte Piet niet te verdedigen is aan ieder die deze periode niet heeft meegemaakt in zijn jeugd. Internationaal gezien slaan wij een figuur met deze traditie en als modern en vooruitstrevend volk moeten we daarmee stoppen.

De oplossing is namelijk doodeenvoudig: de roetveegpiet. Wij vertellen onze kinderen dat zwarte Piet zwart is door de rook in de schoorsteen, maar iedereen weet dat je daar nooit pikzwart van wordt en daarmee is het tegenstrijdig aan de blackface uitstraling. De roetveegpiet maakt een einde aan de blackface en sluit naadloos aan op het verhaal. Het is een minimale aanpassing waarmee we tegemoet komen aan de - in mijn optiek - terechte internationale kritiek en waarmee we eindelijk weer verder kunnen gaan met onze prachtige kindertraditie. Vasthouden aan een traditie 'omdat het altijd al zo is geweest' betekent stilstand en stilstand is achteruitgang. Wij Nederlanders zijn beter dan dat. Laten we ophouden met onbeschofte discussies, protesten bij kinderfeestjes of het blokkeren van snelwegen. Dan kunnen we verder met onze levens totdat de volgende jaarlijkse discussie weer opduikt. Vuurwerk of zo.

Volgende: Techblog: rammodule met drukschade repareren 03-'18 Techblog: rammodule met drukschade repareren
Volgende: NES aftermarket 72-pin connector repair and review 01-'17 NES aftermarket 72-pin connector repair and review

Reacties


Door Tweakers user Blokker_1999, zondag 3 december 2017 14:34

Wat me vooral verbaasd is de polarisering die in NL is ontstaan de afgelopen jaren in heel deze discussie. In België wordt de discussie ook gevoerd en zien we dan ook stilaan een beweging maar minder echt zwarte pieten en meer naar de roetveegpieten (moet Lotus nu witte chocolade gaan mengen in zijn zwarte pieten koeken?). Maar dat is een verschuiving die heel rustig en zonder al te veel commotie lijkt te gaan in tegenstelling tot Nederland waar je groeperingen hebt die simpelweg zwarte piet volledig weg willen en lijnrecht er tegenover die zwarte piet willen behouden zoals we hem al decennia kennen en waarbij de protestgroepen tegenwoordig politiebescherming nodig hebben om hun recht op vrije meningsuiting te mogen uitoefenen.

Door Tweakers user Backpacker, zondag 3 december 2017 14:38

Ik ben niet voor een roetveegpiet en wel om de reden dat de kinderen dan hun buurman/buurvrouw zullen herkennen. Dat haalt de magie uit het sinterklaasverhaal.
Mocht er dan toch een verandering moeten komen dan stem ik voor een grijze piet (schoorsteenas is ook grijs). Zo zijn de Pieten nog steeds onherkenbaar en niet meer zwart :)

[Reactie gewijzigd op zondag 3 december 2017 14:39]Door Tweakers user Spekkie88, zondag 3 december 2017 14:58

Backpacker schreef op zondag 3 december 2017 @ 14:38:
Ik ben niet voor een roetveegpiet en wel om de reden dat de kinderen dan hun buurman/buurvrouw zullen herkennen. Dat haalt de magie uit het sinterklaasverhaal.
Mocht er dan toch een verandering moeten komen dan stem ik voor een grijze piet (schoorsteenas is ook grijs). Zo zijn de Pieten nog steeds onherkenbaar en niet meer zwart :)
Dat is echt je reinste onzin...
Mijn vader heeft in het buurthuis waar hij destijds werkte zich voor groepen kinderen omgekleed tot sinterklaas en zodra hij was omgekleed was hij ook sinterklaas.Als sinterklaas dan was vertrokken en hij kwam weer als zichzelf binnen kwamen de kinderen massaal naar hem toe om te vertellen dat sinterklaas was geweest...

Ja, oudere kinderen zullen misschien wat meer mensen herkennen, maar zijn vaak ook al op een leeftijd dat er gesproken wordt over hulpsinten en hulp-pieten

Waar ik me inderdaad het meest aan stoor is hoe beide kanten het verpesten voor de kinderen door inderdaad nutteloze acties te organiseren op dergelijke gelegenheden om er vervolgens weer een jaar niet naar om te kijken...
Het kan me wat dat aangaat weinig schelen "wie er wint" als die hele onzin discussie eens een keer ophoud...
(En met onzin bedoel ik wat de ts al aanhaalt qua gebrek aan inhoudelijke argumenten)

Door Tweakers user Jeroenneman, zondag 3 december 2017 15:09

Alleen wonen we niet in de US, Japan of Tokyo maar in Nederland. Moet ik me continu bezig houden met wat voor traditie daar gevierd wordt?

Waarom hebben we in Nederland toch van die uit Amerika overgevlogen"professionele zeurders"? Mensen die overal een drama in zien. Overal is rascisme. Also overal rascisme is, dan is er nergens meer iemand die zich er druk om maakt. Laten we focussen op de daadwerkelijke uitingen van rascisme die nog bestaan, in plaats van om de verschijning Zwarte Piet. Want op deze manier wordt een hele grote groep gewoon ongevoelig voor je "that's rascism" uitroepen. Het boeit me gewoon geen flikker meer. Als je overal een scheur voor opentrekt, dan maakt je mening me gewoon niet meer uit. Want alles is onrechtvaardig. En alles moet anders.

Nope. Van mij, en van het overgrote deel niet. Maar nu zal ik wel rascist zijn. Niet dat het uitmaakt, want iedereen in Nederland die blank is, is een vieze rascist. Toch?

Door Tweakers user AMD1800, zondag 3 december 2017 15:46

Het interesseert me niet of ie er wel komt of niet. In mijn ogen lost het niet veel op. Als iemand racistisch is, dan zal die dat ook wel met andere woorden tot uitdrukking brengen. Daarnaast vind ik dat blackface geleuter een slecht argument: voor mij is zwarte piet namelijk iemand die zwart is geworden door de schoorsteen. Daar zal voor mij niets of niemand of welk verhaaltje ook wat aan veranderen.

Door Tweakers user IStealYourGun, zondag 3 december 2017 15:49

Blokker_1999 schreef op zondag 3 december 2017 @ 14:34:
Wat me vooral verbaasd is de polarisering die in NL is ontstaan de afgelopen jaren in heel deze discussie. In België wordt de discussie ook gevoerd en zien we dan ook stilaan een beweging maar minder echt zwarte pieten en meer naar de roetveegpieten (moet Lotus nu witte chocolade gaan mengen in zijn zwarte pieten koeken?). Maar dat is een verschuiving die heel rustig en zonder al te veel commotie lijkt te gaan in tegenstelling tot Nederland waar je groeperingen hebt die simpelweg zwarte piet volledig weg willen en lijnrecht er tegenover die zwarte piet willen behouden zoals we hem al decennia kennen en waarbij de protestgroepen tegenwoordig politiebescherming nodig hebben om hun recht op vrije meningsuiting te mogen uitoefenen.
Ik heb het gevoel dat de zwarte pieten discussie in België vooral vanuit rechtse hoek komt en de verandering voornamelijk door Nederlandse invloeden. Toegeven, vorig jaar was er een klein opstoot met het pietenpact door het Vlaams-Nederlands huis deBuren, maar die hebben zich dat nadien beklaagd. Voor de rest zijn er dit jaar wel rechtse organisaties actief, zoals een vereniging met de naam Schild & Vrienden die pro zwarte piet campagne voeren op o.a. de jaarmarkt van Aalst (ironisch genoeg is zwarte-piet bij sint-maarten ontstaan onder invloed van sinterklaas en heeft Halloween een deel van de traditionele sint-maarten tradities overgenomen, jammer dat die organisatie dat zomaar heeft laten gebeuren). Maar ook rechtse politici twitteren er op los elke keer ze een roetpiet zien. Discussies op facebook rond sinterklaas staan vol met pro-pieten praat, zelfs als het niets te maken heeft met zwarte piet. Die discussie komt ook uit een totaal andere hoek dan in Nederland, waarbij verwezen word naar de islam, ondanks dat er geen enkel islamitische vereniging daar ooit heeft tegen geprotesteerd. Het is vooral een polariserende discussie die op niets slaat en gedragen word door alles waar de sint niet voor staat.

Persoonlijk ben ikzelf ook voorstander van zwarte piet met roetvegen, maar eerder met progressieve motivatie. Het oogt gewoon moderner en frisser. Verandering kan af en toe geen kwaad. Het is mij dan ook geen protest waard als ik eens een traditionele zwarte piet zie, ik vind die pieten gewoon... oud.

Door Tweakers user kelwin123, zondag 3 december 2017 17:30

Special snowflake*.

Wordt hem helaas niet. Het politiek correct doordrammen van meningen helpt niet. Zeker als niet als men protesteert (=verziekt) waar kinderen bij zijn.

Door Tweakers user Blokker_1999, zondag 3 december 2017 18:54

Het pietenpact vorig jaar was sowieso een miskleun en een manier van de tegenstanders om via de media het grote gelijk te halen dat zwarte piet wel degelijk racistisch is. Daartegen zijn er vorig jaar in de vlaamse media ook meerdere mensen van afrikaanse origine aan het woord geweest die helemaal geen probleem hadden met zwarte piet bijvoorbeeld. Ik ben ook blij dat het pietenpact gefaald heeft en dat we nu een trage overgang zien.

Misschien ook niet onbelangrijk voor de voorstanders van zwarte piet: de sinterklaastraditie heeft eeuwenlang bestaan zonder de pieten. Het is dus zeker niet zo dat deze onlosmakelijk met de traditie is verbonden maar het bestaan van zwarte piet toont net aan dat er altijd een evolutie is in deze traditie.

Maar bovenal is het een kinderfeest. En een kind zal niet begrijpen dat sint er ineens zou staan zonder zijn pieten. En daar we al vele jaren zingen dat de pieten zwart zien als roet moeten we er perfect van kunnen maken dat ze zwart zien van het roet en dat we vandaag met onze modernere tijden gewoon properdere schouwen en betere kuisproducten hebben waardoor ze minder zwart zien dan vroeger.

Door Tweakers user arnold_m, zondag 3 december 2017 23:14

Te beginnen met zijn argument: "Ik kom uit Suriname, daar viert iedereen Sinterklaas met zwarte Piet en iedereen vindt het leuk." Natuurlijk snap ik de onderliggende boodschap: De Surinaamse bevolking bestaat met name uit donker gekleurde mensen en wij donker gekleurde mensen doen mee aan het volksfeest met zwarte Piet, en wij donker gekleurde mensen keuren dat goed. Daarmee laat hij blijken alsof hij namens alle donkergekleurde mensen spreekt en dat is een drogreden, de argumentum ad populum.
Als aanzienlijk deel van de mensen van wie wordt beweerd dat ze door zwarte piet gekwetst worden, geen probleem heeft met zwarte piet, dan is is dat relevant voor de discussie en geen argumentum ad populum. De heer Bakas spreekt hier alleen over de situatie in Suriname. Daarvan te maken dat hij doet voorkomen alsof hij voor alle donkergekleurde mensen spreekt, lijkt me een drogreden van de stroman; de uitspraak van een opponent verdraaien om het als argu8ment of mening onderuit te halen.

Eerder in je verhaal komt wel een echt argumentum ad populum voorbij:
Hoewel deze studenten geen Amerikanen waren werd hun verontwaardiging alleen maar groter. That's racist!
Beide kampen maken zich overigens vooral schuldig aan argumenten op basis van onbewezen gevolgen:

"Als Zwarte Piet veranderd wordt, dan raken wij onze cultuur kwijt."

"Als Zwarte Piet zwart blijft, dan bevordert dat het racisme."

Door Tweakers user T-Forever, zondag 3 december 2017 23:44

Wij zijn vrij om te kiezen in Nederland, iedereen kiest zijn eigen piet, zodra je iemand anders hun vrijheid beperkt door je eigen vrijheid goed te praten ga je mij een stap te ver.

Door Tweakers user GeeBee, maandag 4 december 2017 00:21

Volgende stap: de kerstman afschaffen.
Weet je wel in hoe weinig tijd die arme elfjes met veel te weinig werknemers al die pakjes in moeten pakken? Ze werken zich onder barre omstandigheden helemaal de blub.
Slavenarbeid! Amazon is er niks bij.
Oh, nee... wacht. Het zijn personages in een verhaal.

Oftewel: Zwarte Piet mag gewoon blijven.
Het is geen slaaf een al lang geen karikatuur meer van de nikkertjes uit de jaren ‘50. Sint en Piet nemen al tig jaar geen kinderen meer mee in de zak. Het zijn van boemannen weer kindervrienden geworden.
Dat Zwarte Piet in het verleden op een slaaf leek, kwam door de maatschappij van vroeger. Kijk maar naar de eerste Sjors en Sjimmie. “Sjimmie bang gedroomd heeft”. Daar kom je tegenwoordig -terecht- niet meer mee weg.

ZP is geen domme negerslaaf, geen krom-prater meer en hij mag wat mij betreftgewoon zwart blijven.

[Reactie gewijzigd op maandag 4 december 2017 00:23]


Door Tweakers user Thalaron, maandag 4 december 2017 07:25

Ik stel voor dat we Sinterklaas afschaffen omdat het mensen *ouders* forceert om hun kinderen voor te liegen "omdat iedereen dat doet"... En "omdat cultuur" = ??!?... Vrouwen besnijden is elders ook cultuur etc.

Ik stel voor: We schaffen Sinterklaas geheel af of enkel zwarte piet...
Maar!! Dan wel graag ook ritueel slachten en andere achterlijk barbaars religie/cultuur geneuzel :+

Win-Win en het enige wat we opofferen is een kinderfeest feest voor ouders waar zij hun kinderen voor moeten/willen liegen en cadeau's geven zonder dat hun kroost doorheeft hoe hard pappa en/of mamma hiervoor hebben moeten werken. Heb het altijd raar gevonden dat de pestkop van de klas altijd de mooiste cadeau's kreeg en de persoon die getreiterd werd amper cadeau's kreeg... Al met al zou ik het niet missen!

Voor de duidelijkheid; De gehele discussie zal mij gestolen kunnen worden. Beide kampen hebben een punt maar tevens nemen beide geen genoegen met elkaars voorstellen. Snelwegen blokkeren enzo :+ :X

Daarnaast: Slavernij is al wereldwijd uitgeroeid? Ik zou zeggen maak je eest dáár eens hard voor! Lijkt me veel beter dan een wellus/nietus spelletje omtrent een symbool van een al dan wel of niet "leuk" feestje.

[Reactie gewijzigd op maandag 4 december 2017 07:27]


Door Tweakers user Chief, maandag 4 december 2017 07:35

Tjah, hoe goed moeten we het in Nederland niet hebben willen we zoveel aandacht werpen op zoiets als "Zwarte Piet". Het leek er soms op alsof er niets belangrijkers was om op te lossen......

Door Tweakers user Sissors, maandag 4 december 2017 07:37

Tijdens één van die fietstochten kwamen we een stel kinderen tegen, laten we zeggen rond de leeftijd van 7 jaar, die op straat aan het spelen waren. Eén meisje wees naar de jongen in kwestie en riep "Zwarte Piet!". Ons hele fietsgroepje reageerde gechoqueerd en de donkere jongen was natuurlijk diep beledigd
Misschien kan ik het me gewoon niet voorstellen als blanke hoor, maar diep beledigd zijn omdat een kleuter je zwarte piet noemt? Echt waar? Wat een geweldige jeugd heb je gehad als dat nou hetgene is waar je diep beledigd door raakt. Het vervelend vinden, oké, maar diep beledigd kan ik me gewoon niet voorstellen door iets waar niks kwaads mee werd bedoelt door de afzender.
Blokker_1999 schreef op zondag 3 december 2017 @ 14:34:
Wat me vooral verbaasd is de polarisering die in NL is ontstaan de afgelopen jaren in heel deze discussie. In België wordt de discussie ook gevoerd en zien we dan ook stilaan een beweging maar minder echt zwarte pieten en meer naar de roetveegpieten (moet Lotus nu witte chocolade gaan mengen in zijn zwarte pieten koeken?). Maar dat is een verschuiving die heel rustig en zonder al te veel commotie lijkt te gaan in tegenstelling tot Nederland waar je groeperingen hebt die simpelweg zwarte piet volledig weg willen en lijnrecht er tegenover die zwarte piet willen behouden zoals we hem al decennia kennen en waarbij de protestgroepen tegenwoordig politiebescherming nodig hebben om hun recht op vrije meningsuiting te mogen uitoefenen.
Zelf maakt het mij niet heel veel uit. Wat ik denk dat het probleem in Nederland is, is dat het begonnen is door een groep die maar op één ding uit was: Aandacht. Als ze in Nederland naar de organisatie van die dingen waren gegaan en gepoogd hadden te gaan voor langzame verandering (en dan heb ik het niet over 50 jaar), dan denk ik dat het bij de meerderheid veel beter was gevallen. Echter het is begonnen met dat alle blanke Nederlanders vuile racisten zijn, dat Sinterklaas gewoon afschaft moest worden want er was ook al Kerstman, dus helemaal niet nodig, en nog wat van zulk soort zaken. Dan krijg je dat de eerste reactie van de andere kant is om je hakken in het zand te zetten.

En wat @Thalaron schreef, ik zou willen dat degene die zich zo druk maken over het slavernij verleden zich ook druk maakten over de huidige slaven, maar wat provocerende opmerkingen over het verleden is veel makkelijker om aandacht mee te krijgen.

Overigens voor volgende om ons druk over te maken, ik had er nooit bij nagedacht, maar een buitenlandse stagaire bij ons vind de benaming 'midget golf' heel erg fout :P.

[Reactie gewijzigd op maandag 4 december 2017 07:39]


Door Tweakers user T i M, maandag 4 december 2017 08:08

Backpacker schreef op zondag 3 december 2017 @ 14:38:
Ik ben niet voor een roetveegpiet en wel om de reden dat de kinderen dan hun buurman/buurvrouw zullen herkennen. Dat haalt de magie uit het sinterklaasverhaal.
Mocht er dan toch een verandering moeten komen dan stem ik voor een grijze piet (schoorsteenas is ook grijs). Zo zijn de Pieten nog steeds onherkenbaar en niet meer zwart :)
Dat is echt bullshit. Je kunt kinderen alles wijs maken. Als je oom/buurman/nichtje/whatever piet speelt met enkel roetvegen waardoor ze herkent worden dan is daar makkelijk wat op te verzinnen. Bv: Ome X mag vandaag Sinterklaas helpen, cool he? Een kind zal dat zelfs helemaal geweldig vinden.

Veel mensen gebruiken het argument dat Sinterklaas een kinderfeest is en dat er daarom niets aan veranderd mag worden. Ik ben van mening dat je het zelfs helemaal kunt veranderen, zondat afbreuk te doen aan het plezier van de kinderen. De muziek van Sinterklaas gaat ook met de tijd mee (Gangnam style, wtf?), waarom mag een Piet dan niet evolueren? Maak ze alle kleuren van de regenboog, is er ook nog wat meer kleur en iedereen is tevree.

Ik heb het vermoeden dat mensen blijven vasthouden aan hun herinneringen van vroeger en van daaruit een bepaald standpunt innemen. Vanuit de eigen gedachte is een Zwarte Piet wellicht verre van racistisch, maar bekijk het ook eens door andere ogen. Vraag 100 kinderen of een Piet ook paars/blauw/geel/grijs mag zijn en ik durf te stellen dat 99 kinderen een positief antwoord geeft.

[Reactie gewijzigd op maandag 4 december 2017 08:09]


Door Tweakers user GrimScythe, maandag 4 december 2017 09:58

Tijdens mijn basisschooltijd werd er eigenlijk alleen gesproken over Piet, en dat is toch 27 jaar geleden alweer.

Ik snap best dat het sommige tegen het verkeerde been stoot, maar het blijft een kinderfeest, dat mensen willen protesteren prima maar niet daar waar ook de kinderen zijn.

Maar wat ik dan weer mooi vind zijn de situaties waarin de medemens gaat discrimineren om voor de buitenwereld dan maar goed over te komen. (een donker persoon kan namelijk niet door voor roetveegpiet).

https://www.metronieuws.n...om-roetveegpiet-te-spelen

[Reactie gewijzigd op maandag 4 december 2017 09:59]


Door Tweakers user himlims_, maandag 4 december 2017 10:19

typisch randstad probleem; rest van nederland hoor je er niet over :+

Door Tweakers user rickboy333, maandag 4 december 2017 10:48

In plaats van "bruine" piet moeten we een pik zwarte piet hebben. Zo zwart wat humaan niet mogelijk is. Maar blijkbaar is dat ook racisme. (En die oorbellen en lippenstift geef ik niet zo veel om) maar blijkvaar is dat ook "racistish* waarom? Dat mag een linkse roeptoeter voor me beaantwoorden.

Want het gaat deze mensen daar niet om. Die willen met flink wat geweld iets SJW'en. Willen op de dag van de sinterklaas intoch met geweld proteteren op de plek zelf en gaan zelfs zo ver gaar om het voor de kinderen te bederven. Ik had eerst wat sympatie voor de groep. Hij deed me aan het denken zetten. Maar helaas die anti-zwarte piet mensen zijn zo inmoreel betrokken met kinderen dat ik een hekel heb aan iedereen die zich associeerd met de groep.. Piet moet maar mooi zwart blijven en ik hoop dat de media dit doodzwijgt.

Door Tweakers user copywizard, maandag 4 december 2017 10:48

dubbele post sorry

[Reactie gewijzigd op maandag 4 december 2017 10:56]


Door Tweakers user copywizard, maandag 4 december 2017 10:50

"De oplossing is namelijk doodeenvoudig: de roetveegpiet. Wij vertellen onze kinderen dat zwarte Piet zwart is door de rook in de schoorsteen, maar iedereen weet dat je daar nooit pikzwart van wordt en daarmee is het tegenstrijdig aan de blackface uitstraling"

Ummm???

http://www.gettyimages.co.uk/license/3381661

Zwarte piet is niet zwart van de rook maar van de roet en jij gaat mij vertellen dat een beetje ouderwetse schroorsteen veger niet "zwart van roet" kan zijn?

Ik zeg gewoon pieten zwart van roet maken dat is ook uit te leggen en dit is naar mijn idee ook het hele idee achter "zwarte piet" ze komen door de schoorsteen en de schoorsteen zit vol met.... ja je raad het al ROET!!!!

[Reactie gewijzigd op maandag 4 december 2017 10:53]


Door Tweakers user YourMom, maandag 4 december 2017 11:35

Vind het ook belachelijk, het is bij ons in BE ook aan de gang maar nog veel minder hevig dan in NL.

Persoonlijk heb ik ook geen probleem met zwarte piet maar evenmin met roetpiet of whatever-piet.

Het gaat ook niet om mij, of om 'wij volwassenen' maar om de kinderen en het kan kinderen geen half grammetje schelen of die piet nu pikzwart is of wat vegen heeft, als hij maar snoep etc. uitdeelt.

Diegenen van het pro-zwartepietenkamp die beweren dat kinderen dit erg vinden, of, dat ze zelfs getraumatiseerd waren omdat ze, bvb. op school, geen zwarte Piet maar een Roetpiet zagen, zijn zeker weten aan het overdrijven en tonen een mooi stukje manipulatie (als je als ouder iets erg genoeg vindt en je geeft deze boodschap ook steeds door aan je kind, zal die het ook erg vinden maar misschien niet weten waarom)
In essentie maakt het voor kinderen totaal niet uit welke kleur Piet heeft.

En je hebt gelijk over die tradities ook: het is niet omdat het "traditie" is dat het kost-wat-kost onveranderd moet blijven.
In Spanje zijn stierengevechten ook traditie, desondanks gaan er steeds meer stemmen op om die traditie te stoppen.
In China is het hondenfestival waar honden zelfs gekidnapt worden om onverdoofd afgeslacht te worden om op te eten, ook traditie, gal uit beren halen is ook traditie, tijgers doden om poeder van hun beenderen te maken is ook traditie.

Elders is zeehondjes doodknuppelen en massamoord op grienden (wiens vlees niet eens gezond blijkt voor menselijke consumtie) ook traditie.

Traditie is dus ab-so-luut niet heilig en is even tijdsgevoelig als andere maatschappelijke gewoonten, je kind straffen met de broeksriem is iets dat vroeger ook "gewoon" was.

Door Tweakers user mddd, maandag 4 december 2017 11:37

Het pro-zwarte-Piet-argument "ze komen aan ons kinderfeest" is zo'n totale onzin. Ten eerste, het maakt kinderen werkelijk geen bal uit hoe Piet eruit ziet. Bij de intocht in het dorp zien ze er anders uit dan op tv. Op school zien ze er weer anders uit. De ene keer zijn ze zwart, de andere keer blank, de andere keer roetveegpiet. Dat maakt kinderen dus gewoon geen zak uit! Het zijn allemaal pieten. Niet veranderen om de kindjes te sparen, dat is volgens mij dus echt complete onzin. Ik zeg dit als vader van twee Sint-gelovende kinderen.

En dan ten tweede. ALS je al gelooft dat kinderen ermee zouden zitten. Dan spreek je toch met elkaar af dat je over een periode van 5 jaar de pieten steeds wat minder zwart maakt. Dan kan elk individueel kind lekker zijn pieten blijven herkennen, en na een paar jaar ben je er vanaf. Dat is het voordeel, kinderen geloof maar een paar jaar in Sint en Piet. Nogmaals, ik geloof überhaupt niet dat dit een probleem is, maar ALS dit het argument zou zijn dan is daarvoor een prima simpele oplossing te vinden.

[Reactie gewijzigd op maandag 4 december 2017 11:39]


Door Tweakers user mddd, maandag 4 december 2017 11:38

-edit fout-

[Reactie gewijzigd op maandag 4 december 2017 11:39]


Door Tweakers user downtime, maandag 4 december 2017 11:45

Ik kan helemaal niks met de huidige zwaar gepolariseerde discussie waar het er alleen nog maar om gaat wie er wint en wie er verliest. Over de inhoud gaat het allang niet meer. En daar ging het vrijwel vanaf het begin al niet meer om.

Van mij mag Zwarte Piet blijven zodat ie enigzins in lijn blijft met de liedjes, verhalen en films die kinderen in die periode te zien krijgen. Daar horen geen felgekleurde Pieten bij.
Maar de stereotypes mogen wel weg. De tijd dat Zwarte Piet een soort domme neger met een nep-Surinaams accent was ligt gelukkig al een tijdje achter ons. En van mij mogen we verder terug naar de basis. En dat is voor mij het verhaal van Zwarte Piet die zwart is geworden omdat ie door schoorstenen kruipt.

Maar dat maakt niet uit voor de anti-Zwarte Piet protesteerders. Die willen het feest gewoon kapot maken zodat zij een overwinning kunnen claimen en met frisse moed verder kunnen naar de volgende misstand.

Door Tweakers user mark-k, maandag 4 december 2017 11:45

Er is een kleinere groep in Nederland die van zwarte Piet af wil, er is een kleinere groep die hem kostte wat kost wil behouden, en er is een grote groep die ergens wel een mening heeft maar vooral wil dat het gezeik erover eindelijk eens stopt.

Mijn mening is dat de argumenten voor het afschaffen van zwarte Piet te slecht zijn en daarom ben ik tegen, maar als we van het gezeik af zijn door alleen nog witte pieten te doen dan graag (heb je alleen over 10 jaar weer het gezeik dat het racistisch is want er zijn alleen witte pieten).

Kunnen al die beroepsdemonstranten zich tenminste richten op echt schadelijke tradities zoals het stierenvechten in Spanje.

Door Tweakers user Waarnemer, maandag 4 december 2017 11:54

Lees even: https://nl.wikipedia.org/wiki/Surinaamse_klederdracht vooral dat van de creoolse.
Menig vrouw van Surinaamse afkomst (ook bekende anti piet dames) kleden zich in de koto en/of angisa, danwel ervan afgeleide kleding..
Kleding die met een zelfde argument als dat wordt gebruikt tegen Zwarte Piet eigenlijk uitgebannen zou moeten worden als een relikwie van een trieste geschiedenis: De slavernij.

Als Piet weg moet omdat het aan het slavernijverleden herinnert, dan toch zeker de koto en angisa ook. Consequent zijn.

Ik zie Piet als de grootste kindervriend van het tweetal uit Spanje. Ja dat was in een verleden wel anders, maar dat gold ook al voor die Nicolaas.. Er zijn tal van "oorsprongen" en "bronnen" te bedenken voor Zwarte Piet. En misschien ook zelfs met kernen van waarheid. Waar in vroeger tijden de kinderen bang moesten zijn van deze zwarte man is dezelfde geëvolueerd tot de grootste kindervriend. Kinderen roepen "Piet, Piet, Piet...." sint wordt zelden aangeroepen. Piet is dé man!

Als kleding uit de tijd van slavernij tegenwoordig met trots door nazaten van slaven kan worden gedragen, snap ik niet dat mensen ook niet trots kunnen zijn op het feit dat de grootste kindervriend ter wereld uit hun midden komt....


...als dat al zo zou zijn.....

Door Tweakers user CrystalViriS, maandag 4 december 2017 12:40

Spekkie88 schreef op zondag 3 december 2017 @ 14:58:
[...]

Dat is echt je reinste onzin...
Mijn vader heeft in het buurthuis waar hij destijds werkte zich voor groepen kinderen omgekleed tot sinterklaas en zodra hij was omgekleed was hij ook sinterklaas.Als sinterklaas dan was vertrokken en hij kwam weer als zichzelf binnen kwamen de kinderen massaal naar hem toe om te vertellen dat sinterklaas was geweest...

Ja, oudere kinderen zullen misschien wat meer mensen herkennen, maar zijn vaak ook al op een leeftijd dat er gesproken wordt over hulpsinten en hulp-pieten

Waar ik me inderdaad het meest aan stoor is hoe beide kanten het verpesten voor de kinderen door inderdaad nutteloze acties te organiseren op dergelijke gelegenheden om er vervolgens weer een jaar niet naar om te kijken...
Het kan me wat dat aangaat weinig schelen "wie er wint" als die hele onzin discussie eens een keer ophoud...
(En met onzin bedoel ik wat de ts al aanhaalt qua gebrek aan inhoudelijke argumenten)
Dat is geen onzin ik herkende toen ik klein was de moeder van een ander kind toen er namens de buurtvereniging een Sint en pieten langskwamen. Na school stond ze bij de poort en enkele uren later verkleed als zwarte Piet.

Door Tweakers user aeensing, maandag 4 december 2017 13:14

Zwarte piet is zwart van de schoorsteen. Tel daarbij op dat het hier maar om zwarte piet gaat.
In spanje praten ze over pedro el negro wat betekent: de neger knecht. Sorry maar dat doen we hier dus niet.

Ik vind dat als we zwarte piet mee moeten atoppen dat ze in Yulin, China de hondenvleesfestival moeten stoppen en zoals in Deathgrunt zijn blog about: blank ook moeten weghalen.

Door Tweakers user Nature, maandag 4 december 2017 13:30

Je speelt het stukje van Sinterklaas en zijn zwarte knechten na wat al honderden jaren oud is en dan mag er geen zwart geschminkt persoon in voorkomen? Beetje vreemd, ik vind het nogal racistisch om de Nederlanders een oud gebruik proberen af te nemen vooral een gebruik waar iedereen om kan lachen behalve mensen die Amerikaanse trends volgen en blanke mensen wit noemen en etc.
Straks mogen we geen klompen meer dragen omdat er in Brazilie regenwoud gekapt wordt wat absoluut niet in klompen verwerkt wordt of er ook maar iets mee te maken heeft behalve dat het allebei hout is.

Door Tweakers user YourMom, maandag 4 december 2017 13:44

aeensing schreef op maandag 4 december 2017 @ 13:14:
Zwarte piet is zwart van de schoorsteen. Tel daarbij op dat het hier maar om zwarte piet gaat.
In spanje praten ze over pedro el negro wat betekent: de neger knecht. Sorry maar dat doen we hier dus niet.

Ik vind dat als we zwarte piet mee moeten atoppen dat ze in Yulin, China de hondenvleesfestival moeten stoppen en zoals in Deathgrunt zijn blog about: blank ook moeten weghalen.
2 dingen:

- 'el negro' is gewoon Spaans voor 'de zwarte' en niet "negerknecht", dus in essentie is Pedro el Negro hetzelfde als P(i)et(er) de Zwarte of... Zwarte Piet.
'knecht' in het Spaans is 'sirviente'

- het ene staat het andere niet in de weg: het is niet omdat er elders in de wereld ergere dingen gebeuren, dat er dan niet mag gesproken worden over minder erge dingen die bij ons gebeuren.
Het is dus niet omdat ze in Yulin traditioneel honden blijven slachten en opeten dat er niet naar de traditie van zwarte piet mag gekeken worden.

Het is zo een typische redenering die je vaker ziet in dit soort discussies "ja maar daar doen ze dit of dat ook nog dus bij ons mag dat ook niet veranderen"

Door Tweakers user mddd, maandag 4 december 2017 14:14

Nature schreef op maandag 4 december 2017 @ 13:30:
Je speelt het stukje van Sinterklaas en zijn zwarte knechten na wat al honderden jaren oud is en dan mag er geen zwart geschminkt persoon in voorkomen?
Al eerder gezegd, het feit dat iets honderden jaren oud is, betekent niet automatisch dat het ok is. Er zijn genoeg voorbeelden van oude gebruiken waar we tegenwoordig anders over denken.
Beetje vreemd, ik vind het nogal racistisch om de Nederlanders een oud gebruik proberen af te nemen vooral een gebruik waar iedereen om kan lachen behalve mensen die Amerikaanse trends volgen en blanke mensen wit noemen en etc.
Waar gaat het nu om, om het kinderfeest of om dat er zwarte mensen in voor moeten komen? Een ouwe vent met vrolijk geklede hulpjes die door de schoorsteen klauteren, is toch precies even leuk wanneer het mensen zijn met vegen op hun gezicht, als wanneer het negers zijn.

Niemand "neemt iemand iets af". Waar komt dat toch vandaan, die rare slachtoffer-rol? Als je een kinderfeest hebt dat precies even gezellig is als altijd, wat is je dan precies afgenomen?
Straks mogen we geen klompen meer dragen omdat er in Brazilie regenwoud gekapt wordt wat absoluut niet in klompen verwerkt wordt of er ook maar iets mee te maken heeft behalve dat het allebei hout is.
Precies. Die dingen staan los van elkaar. Net als het huidige kinderfeest na 200 jaar op vele punten is afgeweken van de oorsprong. Nergens staat precies hoe de Sint traditie moet zijn, en het staat ons daarom vrij om Pieten te maken die beter bij de kennis en gebruiken van nu passen.

Door Tweakers user GrimScythe, maandag 4 december 2017 14:20

Het is dus niet omdat ze in Yulin traditioneel honden blijven slachten en opeten dat er niet naar de traditie van zwarte piet mag gekeken worden.

Het is zo een typische redenering die je vaker ziet in dit soort discussies "ja maar daar doen ze dit of dat ook nog dus bij ons mag dat ook niet veranderen"
Het gaat er bij mij meer om dat als we anderen hun tradities en gewoonten moeten respecteren en in hun waarde laten, waarom moeten wij als Nederlanders ze dan aanpassen?

Door Tweakers user YourMom, maandag 4 december 2017 14:35

GrimScythe schreef op maandag 4 december 2017 @ 14:20:
[...]


Het gaat er bij mij meer om dat als we anderen hun tradities en gewoonten moeten respecteren en in hun waarde laten, waarom moeten wij als Nederlanders ze dan aanpassen?
een non-argument:
Niemand zegt dat je anderen hun tradities en gewoonten moet respecteren en in hun waarde laten. Ik respecteer bvb. de gewoonte of "traditie" van de eermoord in bepaalde landen niet. Ook respecteer ik in geen geval tradities waarbij perfect te vermijden dierenleed een onderdeel is. Ik respecteer de traditie van albinokinderen te offeren voor een goeie oogst in bepaalde Afrikaanse stammen ook niet... Ik respecteer de traditie van besnijdenis in vele landen niet, ik respecteer de gewoonte van het couperen van de oren en de staart van bepaalde hondenrassen niet, etc, etc, etc...

Nog eens: tradities zijn niet heilig en mogen heus (her)bekeken worden of ze nog van deze tijd zijn en/of er wijzigingen kunnen/mogen/moeten aangebracht worden.

En vergeet daarbij niet om wie het eigenlijk draait: de kinderen. Sinterklaasfeest is voor hen even leuk met roetpieten als met andere pieten, op dat gebied gaan zij er een heel pak "volwassener" mee om dan volwassenen die hier liggen te bakkeleien om niks. Ik zeg dit trouwens ook als vader van een kind dat nog in de Sint gelooft, wat maakt haar de kleur van de Pieten uit?! 0,0 en dat geldt voor al haar leeftijdsgenootjes... alleen niet voor alle ouders blijkbaar, hoe belachelijk het ook is.

Door Tweakers user Nature, maandag 4 december 2017 14:43

mddd schreef op maandag 4 december 2017 @ 14:14:

Al eerder gezegd, het feit dat iets honderden jaren oud is, betekent niet automatisch dat het ok is. Er zijn genoeg voorbeelden van oude gebruiken waar we tegenwoordig anders over denken.
Kan je me naar wat wetenschappelijk onderzoek linken betreft zwarte Piet of hij fout of niet fout is ipv mijn gevoelens als een .... of ik ken iemand en die .....?
Waar gaat het nu om, om het kinderfeest of om dat er zwarte mensen in voor moeten komen? Een ouwe vent met vrolijk geklede hulpjes die door de schoorsteen klauteren, is toch precies even leuk wanneer het mensen zijn met vegen op hun gezicht, als wanneer het negers zijn.
Bij het bejaardentehuis waar ik vaak kom komen ook Pieten en ik ga morgen Sinterklaas vieren met allemaal mensen van boven de 20, grote lol en ik heb vernomen dat er ook een zwarte Piet langskomt, het is een feest voor jong en oud, ik vind het hartstikke leuk dat Sinterklaas zo inclusief is hij was een van de eerste die zwarte mensen gewoon op de loonlijst zette.
Niemand "neemt iemand iets af". Waar komt dat toch vandaan, die rare slachtoffer-rol? Als je een kinderfeest hebt dat precies even gezellig is als altijd, wat is je dan precies afgenomen?
De combi van Piet en Sint is prachtig, een kind vind het gewoon leuk en spannend en voor de volwassene is er best meer diepgang in te vinden, dat heb je niet met roetveegpiet.
Precies. Die dingen staan los van elkaar. Net als het huidige kinderfeest na 200 jaar op vele punten is afgeweken van de oorsprong. Nergens staat precies hoe de Sint traditie moet zijn, en het staat ons daarom vrij om Pieten te maken die beter bij de kennis en gebruiken van nu passen.
Zwarte Piet heeft net zoveel te maken met blackface als illegaal ontbost tropisch regenhout met klompenhout. Maar het staat je compleet vrij om vegen op te doen of wat je maar wilt, niemand dwingt je het is allemaal oke.

Door Tweakers user YourMom, maandag 4 december 2017 14:52

Nature schreef op maandag 4 december 2017 @ 14:43:


De combi van Piet en Sint is prachtig, een kind vind het gewoon leuk en spannend en voor de volwassene is er best meer diepgang in te vinden, dat heb je niet met roetveegpiet.
Dat vind jij... het is een mening, jouw mening, maar daarom geen feit ook al poneer je ze zo.

Dus volgens jou vindt een kind het niet leuk en spannend als het een roetveegpiet is i.p.v. een zwarte piet?! = onzin.
sorry.

Door Tweakers user mddd, maandag 4 december 2017 15:00

Nature schreef op maandag 4 december 2017 @ 14:43:
Zwarte Piet heeft net zoveel te maken met blackface als illegaal ontbost tropisch regenhout met klompenhout. Maar het staat je compleet vrij om vegen op te doen of wat je maar wilt, niemand dwingt je het is allemaal oke.
Zwarte Piet is in het verhaal gekomen als karikatuur van zwarte mensen die ondergeschikt waren aan blanke mensen.
ik vind het hartstikke leuk dat Sinterklaas zo inclusief is hij was een van de eerste die zwarte mensen gewoon op de loonlijst zette.
"Loonlijst". Ja, zo zou je slavernij en kolonialisme ook kunnen noemen.
Bij het bejaardentehuis waar ik vaak kom komen ook Pieten en ik ga morgen Sinterklaas vieren met allemaal mensen van boven de 20, grote lol en ik heb vernomen dat er ook een zwarte Piet langskomt, het is een feest voor jong en oud, [...]
Ik ben 38 en geniet ook van het Sinterklaasfeest. Onafhankelijk van de kleur van de Pieten.
[...] en voor de volwassene is er best meer diepgang in te vinden, dat heb je niet met roetveegpiet.
Daar snap ik het even niet meer. Leg dan eens uit wat voor jou de meerwaarde is van iemand die doet of hij een negroïde persoon is. Want voor jou is dat leuker dan iemand die speelt dat hij vies is van een schoorsteen?

Ik ben 100% serieus. Ik snap niet waarom voor jou, als volwassen persoon, een zwart gemaakte verklede persoon leuker is dan een andere verklede persoon.

Door Tweakers user aeensing, maandag 4 december 2017 15:06

GrimScythe schreef op maandag 4 december 2017 @ 14:20:
[...]


Het gaat er bij mij meer om dat als we anderen hun tradities en gewoonten moeten respecteren en in hun waarde laten, waarom moeten wij als Nederlanders ze dan aanpassen?
Omdat Nederland helaas gewend is om 2e viool te spelen en nooit zijn eigen mening durft te geven.

Door Tweakers user Nature, maandag 4 december 2017 15:18

EagleEye1290 schreef op maandag 4 december 2017 @ 14:52:
[...]


Dat vind jij... het is een mening, jouw mening, maar daarom geen feit ook al poneer je ze zo.

Dus volgens jou vindt een kind het niet leuk en spannend als het een roetveegpiet is i.p.v. een zwarte piet?! = onzin.
sorry.
Ja de bewijslast ligt niet bij mij op nationaal niveau wordt Zwarte Piet gezien als iets goeds, net als verkeerslichten.
mddd schreef op maandag 4 december 2017 @ 15:00:

Zwarte Piet is in het verhaal gekomen als karikatuur van zwarte mensen die ondergeschikt waren aan blanke mensen.
Hoe kom je daarbij?
"Loonlijst". Ja, zo zou je slavernij en kolonialisme ook kunnen noemen.
Sinterklaas kocht de Moren vrij en nam ze in dienst, slavernij betekent expliciet dat je niet vrij bent, dat werden de Pieten dankzij de Sint dus wel.
Daar snap ik het even niet meer. Leg dan eens uit wat voor jou de meerwaarde is van iemand die doet of hij een negroïde persoon is. Want voor jou is dat leuker dan iemand die speelt dat hij vies is van een schoorsteen?
Hij speelt dat hij een negroïde persoon is omdat Zwarte Piet dat ook was, zullen we van Sint anders ipv een oude man een onzekere tiener maken, er zal vast wel een oudere zijn die het onzin vind dat 'oldfacen'.
Ik ben 100% serieus. Ik snap niet waarom voor jou, als volwassen persoon, een zwart gemaakte verklede persoon leuker is dan een andere verklede persoon.
Omdat wanneer je iets naspeelt het zo authentiek mogelijk moet gebeuren anders heeft het geen enkele betekenis meer.

Ik vind je seksualiteit uitdragen op straat onzin en aanstootgevend daarom ga ik niet naar Amsterdam als er gaypride is en loop ik met een boog om de wallen, ze doen maar als ze daar gelukkig van worden. Is het zo erg iets dat zo beperkt voorkomt gewoon te tolereren? Je bent het er niet mee eens prima maar het is jouw probleem.

[Reactie gewijzigd op maandag 4 december 2017 15:20]


Door Tweakers user GrimScythe, maandag 4 december 2017 15:30

EagleEye1290 schreef op maandag 4 december 2017 @ 14:35:
[...]


een non-argument:
Niemand zegt dat je anderen hun tradities en gewoonten moet respecteren en in hun waarde laten. Ik respecteer bvb. de gewoonte of "traditie" van de eermoord in bepaalde landen niet. Ook respecteer ik in geen geval tradities waarbij perfect te vermijden dierenleed een onderdeel is. Ik respecteer de traditie van albinokinderen te offeren voor een goeie oogst in bepaalde Afrikaanse stammen ook niet... Ik respecteer de traditie van besnijdenis in vele landen niet, ik respecteer de gewoonte van het couperen van de oren en de staart van bepaalde hondenrassen niet, etc, etc, etc...

Nog eens: tradities zijn niet heilig en mogen heus (her)bekeken worden of ze nog van deze tijd zijn en/of er wijzigingen kunnen/mogen/moeten aangebracht worden.

En vergeet daarbij niet om wie het eigenlijk draait: de kinderen. Sinterklaasfeest is voor hen even leuk met roetpieten als met andere pieten, op dat gebied gaan zij er een heel pak "volwassener" mee om dan volwassenen die hier liggen te bakkeleien om niks. Ik zeg dit trouwens ook als vader van een kind dat nog in de Sint gelooft, wat maakt haar de kleur van de Pieten uit?! 0,0 en dat geldt voor al haar leeftijdsgenootjes... alleen niet voor alle ouders blijkbaar, hoe belachelijk het ook is.
Mooi voorbeeld is dan stierengevechten in Spanje.
Valt onder cultureel erfgoed en dus wettelijk beschermd. (in gedeeltes van Spanje)

Zijn er genoeg mensen op tegen maar deze zullen het toch moeten respecteren en accepteren dat het onderdeel is van de cultuur.

En als het bij het sinterklaasfeest om de kinderen draait, waarom moeten de anti zwarte piet mensen dan protesteren bij de intocht en proberen in het volle zicht van de kinderen te zijn op dat moment?
Dan draait het naar mijn inziens niet meer omde kinderen maar om haat te zaaien tegen de zwarte piet.

Zoals ik in een eerder bericht ook al zei, het zorgde ervoor dat een vrouw geen piet mocht zijn omdat ze te zwart van huidskleur is om een roetveegpiet te zijn.
Dus om maar te voldoen aan de eisen zijn we weer terug bij discrimineren.

ps: ik ben vader van twee en het maakt mij echt niet uit of er een zwarte, gele of roetveeg, regenboog of wat dan ook piet rond rent zolang mijjn kids het maar geweldig vinden. ik stoor mij vooral aan de protesten in de buurt van de intochten waar de kinderen zijn.
Het is niet leuk om de vraag te krijgen waarom de zwarte piet de slechte piet is als er zoveel mensen op tegen zijn (spreek helaas uit persoonlijke ervaring en leg dat dan maar eens uit)

[Reactie gewijzigd op maandag 4 december 2017 15:37]


Door Tweakers user YourMom, maandag 4 december 2017 16:04

GrimScythe schreef op maandag 4 december 2017 @ 15:30:
[...]


En als het bij het sinterklaasfeest om de kinderen draait, waarom moeten de anti zwarte piet mensen dan protesteren bij de intocht en proberen in het volle zicht van de kinderen te zijn op dat moment?
Dan draait het naar mijn inziens niet meer omde kinderen maar om haat te zaaien tegen de zwarte piet.
Ik hoop dat dat een retorische vraag is want ik kan niet spreken voor anderen, ik was niet bij die protesten en zal daar ook nooit bij zijn, ten eerste omdat ik het echt helemaal niet waard vind en het maar al te belachelijk vind om daarvoor te gaan protesteren en kinderen hun dag om zeep te helpen, maakt me ook totaal niet uit of dat tegenstanders of voorstanders zijn, ik vind het van beide kampen even belachelijk dat ze het zo belangrijk vinden dat ze er zelfs zouden voor vechten.

Ten tweede omdat ik weiger om mezelf in een 'voor of tegen' kamp te zetten. Ik hou niet van vakjesmentaliteit.

Ik heb zelf, net zoals jij geen enkel probleem met een zwarte piet, alleen heb ik evenmin een probleem moest die niet langer zwart zijn maar gewoon zwarte vegen hebben, of om-het-even-welke kleur.
Omdat ik weet dat 1) onze kinderen er niet het minste probleem mee zullen hebben en 2) het geen afbreuk doet aan de traditie, ondanks wat anderen menen te vinden.

Ook ik vind die "anti-zwarte-piet-betogingen" grandioos belachelijk, maar even belachelijk vind ik de conservatieve pseudo-argumenten dat het pro-zwarte-piet kamp oppert alsof het geluk van alle kindjes afhankelijk is van iemands huidskleur.

En over je voorbeeld van die zwarte dame die te zwart was om roetpiet te mogen spelen: spijtig voor haar maar ik kan me echt niet inbeelden dat dit iets is dat vaak genoeg voorkomt om van discriminatie te spreken binnen deze context.

Kan me dan weer wel inbeelden dat zoiets gretig gebruikt wordt als 'zie-je-wel' argument om discriminatie van roetpiet te trachten bewijzen.

Door wisselwerking, maandag 4 december 2017 16:11

Ik ben geen voorstander van roetveegpiet. De kans op herkenning is dan veel groter. Dat is wat mij betreft ook dé reden dat er geschminkt wordt. Je wil niet dat een persoon herkend wordt. Daarmee maakt het voor mij niet uit welke kleur er gebruikt wordt. Wat mij betreft een heel palet aan kleuren. Dat maakt het geheel lekker feestelijk. Het is uiteindelijk een kinderfeest. En de kinderen zal het een worst zijn of piet zwart, blauw, geel, groen, rood, roze of welke kleur dan ook is.

Door Tweakers user GrimScythe, maandag 4 december 2017 16:13

@eagleeye1290

Het is fijn om te weten dat we beiden in de kern het eens zijn, de enige die de dupe zijn op dit moment zijn de kinderen.

Door Tweakers user YourMom, maandag 4 december 2017 16:22

GrimScythe schreef op maandag 4 december 2017 @ 16:13:
@eagleeye1290

Het is fijn om te weten dat we beiden in de kern het eens zijn, de enige die de dupe zijn op dit moment zijn de kinderen.
Idd... Dat is de essentie van heel die pietendiscussie en ik vind het spijtig dat veel mensen dit blijkbaar vergeten zijn, met als gevolg dat iets dat eigenlijk leuk zou moeten zijn en zelfs een positieve boodschap draagt, een bittere nasmaak krijgt, tot spijt van vele kinderen die in die discussie getrokken worden door hun ouders, van beide kampen.

Het belangrijkste dat wij kunnen doen is zorgen dat onze eigen kinderen er ten volle kunnen van genieten.

...en nog wat speculaas proberen overhouden voor hen, daar heb ik het wel n's moeilijk mee :Y)

Door Tweakers user Pater91, maandag 4 december 2017 16:40

Wij vierden sinterklaas altijd met zwarte pieten, en dit zal ik later met mijn kinderen ook zeker voortzetten. Ik zal nooit maar dan ook nooit zwichten voor deze flauwekul. En dat is grotendeels te danken aan de agressieve manier van demonstreren vanuit het anti-pieten kamp.

Ik ben van mening dat discussies van dit kaliber niet gevoerd dienen te worden in het bijzijn van kinderen. Je kunt niet aan de ene kant een bord vasthouden met 'maak van sinterklaas een feest voor ALLE kinderen', terwijl je tijdens je demonstraties blanke kinderen en hun ouders uit gaat schelden voor racist. Die kinderen hebben helemaal geen besef wat racisme is, laat ze gewoon plezier hebben op die ene dag die simpelweg heel speciaal is voor jonge kinderen. Het enige wat die kinderen nu zien, is een groep agressieve gekleurde mensen die aan het schreeuwen zijn tegen uitsluitend blanke mensen. Hoe denk je dat die kinderen dat ervaren? Hoe zullen die kinderen voortaan tegen gekleurde mensen aan gaan kijken? Ik durf zelfs zo ver te gaan om te zeggen dat deze manier van protesteren juist racisme in de hand werkt.

Maargoed, om even op de discussie zelf in te gaan:
Ik woon zelf in een stad die behoorlijk multicultureel is. Zodoende heb ik dus ook een multiculturele vriendengroep, waarin slechts 1 donker persoon die sinds een jaartje moeite heeft met zwarte piet. En het ironische is: deze persoon heeft me jaren geleden nog verteld dat hij vroeger het grootste plezier heeft gehad met sinterklaas, en dat hij zelfs voor zwarte piet heeft gespeeld. Lachend vertelde hij dat dat ook lekker economisch was, want er kwam geen schmink aan te pas.

Die omschakeling vond ik dus heel vreemd, want deze persoon heeft daadwerkelijk nooit nadeel gehad aan de viering van sinterklaas. Hij is ook nooit uitgescholden voor zwarte piet o.i.d, buiten de keer dat hij er daadwerkelijk eentje was uiteraard. Hij kan me er ook nog steeds geen fatsoenlijke reden voor geven, het enige wat eruit komt is dat het pijn doet, maar waarom dan in godsnaam? Ik geloof er echt geen pepernoot van eerlijk gezegd.
Daarnaast: hoe erg is het met je gesteld als je daadwerkelijk het idee hebt dat zwarte piet op jou lijkt?

Persoonlijk ben ik bang dat de demonstranten hun zin gaan krijgen. Begrijp me niet verkeerd, de details ( oorringen, kroeshaar, felrode lippen ) mogen wat mij betreft aangepast worden, omdat die niet zo zeer typerend zijn voor het figuur zelf. Kinderen gaan dat verschil dus echt niet merken. De kleur daarentegen moet gewoon blijven zoals het is, en geen vage knutselprojecten als roetveegpiet, regenboogpiet, stroopwafelpiet en noem het maar op.
Bij een roetveegpiet loop je de kans dat kinderen je herkennen, en dat verpest de hele illusie voor de kinderen. Ook heb je dan een volgend probleem: hoe kunnen gekleurde kinderen en volwassenen zich dan verkleden? Gaan deze dan verkleed als blank persoon, die op zijn beurt verkleed is als roetveegpiet? Moet ik me nu ook gediscrimineerd voelen, want ik mag me blijkbaar niet zwart schminken maar andersom mag dat dus wel? Wat is daar nu de logica achter?

Waarom nemen we niet de gouden middenweg die voor iedereen zou kunnen werken; een zwarte piet die compleet bestaat uit roetvegen? Dus niet een paar zwarte vegen en de rest huidskleur, maar roetvegen over het gehele gezicht. Op die manier is het in de verste verte niet meer te vergelijken met blackface, die effen geschminkt is voor zover ik weet. Niemand herkent je, en welk kleurtje je ook hebt; je kunt gewoon voor zwarte piet spelen. En belangrijker: het verhaal rondom zwarte piet kan gewoon intact blijven.

[Reactie gewijzigd op maandag 4 december 2017 16:42]


Door Tweakers user Waarnemer, maandag 4 december 2017 16:48

De discussie is ontspoort en hypocriet.
Vanuit de tegenstanders van Piet omdat ze het als een herinnering aan het slavernij verleden zien. Terwijl er nog steeds voldoende zwarte vrouwen zijn die zich als slavin kleden en daar blijkbaar trots op zijn, (koto, angisa)

Er blijkbaar zonder eniige protest bij juweliers, warenhuizen enzovoorts "creolen" kunnen worden aangeschaft. Grote oorringen met deze naam omdat ze aan slavenringen doen denken... nog niet gesproken over de armbanden die gewoon zonder blikken en verblozen "slavenarmbanden" worden genoemd...

Daartegenover weer de voorstanders die elke verwijzing naar een racistische oorsprong terugverwijzen naar een schoorsteen...

Gek genoeg had de slavernij in meest technische zin niet eens te maken met werkelijk racisme. De slaven werden gekocht van zwarte slavenhandeleren in Adfrika en ja onder erbarmelijk omstandigheden vervoerd en te werk gesteld. Maar om te stellen dat de slavernij een "blanke" business was... nee.
De vele krijsgevangenen gemaakt in de Afrikaanse oorlogen werden verkocht aan de Europeanen..De Nederlanders hadden bijvoorbeeld aan de Ashanti heel goede handelspartners.. Er is dus niet zozeer iets als een "blanke" schuld.
Slavernij en de handel bleef in Afrika en Azie nog heel lang in stand.


De hedendaagse werkelijkheid van Zwarte Piet word vertroebeld door historische waanbesef van beide kanten.

Inmiddels ziet elk kind Piet gewoon als een hardwerkende man die elk jaar samen met de Sint vanuit Spanje naar Nederland komt. De Pieten voorop, Sint er een beetje bijhangend... maar als naamgever van het evenement noodzakelijk. Piet is dé man.
Naast dat harde werken, heeft Piet natuurlijk wel wat onvolkomenheden.. stotteren, sorry-zeggen, paniek raken, onvermogen andere Pieten te tellen... een groot avntuur dat in de ogen van de kinderen alleen maar meer en meer sympathie voor Piet brengt. Piet is de vrind van ieder kind...

Ik vind het vreemd dat meer dan 150 jaar na het afschaffen van de slavernij in Nederland, Er zo weinig is verandert dat het onmogelijk is geworden voor een zwarte man om als grootste kindervriend door het leven te gaan.


Ik zie het verhaal dat een Bischop uit Myra slaven vrijkocht die uit dankbaarheid bij hem bleven en samen werkten aan een het plezier van kinderen, nog steeds een mooi verhaal.
Het geeft het voorbeeld hoe je iemand uit een benarde positie kan halen en samen kan leven ondanks verschil van huidskleur of afkomst. Sint als Bischop (dus katholiek, en in ieder geval christen) samen met een Moor. (Moslim).. en dan kinderen blij maken.
Kinderen zijn de toekomst... blije kinderen garantie voor een zonnige toekomst.

Door Tweakers user Stoelpoot, maandag 4 december 2017 17:00

In theorie ben ik voor de roetveegpiet. Het zou er mooi uit kunnen zien, nog steeds een 'zwarte piet' zijn, en verhullend genoeg werken.

Maar ik heb het nog nooit gezien. Roetveegpiet? Man, al veeg ik m'n handen aan een gezicht af na het schminken van een 'volle' piet, zit er nog meer roetveeg op dan de aanfluitingen van de NPO e.d.

Het verbaast me dat niemand zich inzet voor een beetje een goed uitziende roetveegpiet, meet aan de ene kant dikke zwarte halen van de schoorsteen (de essentie van de roetveegpiet) en aan de andere kant nog steeds duidelijk lichtere vlakken om aan te tonen dat Piet onder het roet zit. Zoals het nu is is het echt onder de maat. Ik denk dat daar ook nog een hoop weerstand van komt: De roetveegpiet is geen piet met roetvegen, het is gewoon een man met een beetje makeup op.

Door Roaming Zombie, maandag 4 december 2017 18:01

Voor iedereen die zegt dat Piet zwart is van het roet, er is een beroemd Sinterklaas liedje wat dat tegenspreekt.

Daar wordt aan de deur geklopt kent de tekst, zo zwart als roet. ALS is een vergelijking en geen gevolg. Dus hij hij net zo zwart als iemand die onder het roet zit wat kneiterhard impliceert dat het gewoon om een huidskleur gaat.

Daarnaast hoop ik dat de meeste kinderen intelligent genoeg zijn om te weten dat de meest huizen geen functionele schoorsteen hebben. Zo snugger was ik zelf 30 jaar terug al.

Door Tweakers user CrimsoN72, maandag 4 december 2017 19:07

Als je het de meeste kinderen vraagt (die niet al door ouders beïnvloed zijn, en hoe rottig ben je dan als opvoeder) boeit het ze voor geen meter hoe de pieten er uit zien. Het zijn de volwassenen die zich hier ongezond druk over maken en vervolgens ongegeneerd een kinderfeest verpesten. Doodsbedreigingen vliegen over en weer. On both sides... On both sides... ;)

Om het behouden van een traditie als argument te gebruiken vind ik ook ronduit ridicuul. Ook als het gaat om de internationale context.
Ook wij zijn verbaasd, verontwaardigd of zelfs gechoqueerd als er in andere landen 'achterlijke' en ver achterhaalde tradities in stand worden gehouden puur en alleen omdat het traditie is. Tradities zijn net zo erg als religieus dogma als deze niet af en toe bijgesteld kunnen worden naar de tijd waarin we (samen)leven.

In de woorden van Rick Sanchez: "Well, scientifically speaking, traditions are an idiot thing".

[Reactie gewijzigd op maandag 4 december 2017 19:09]


Door Tweakers user ybos, maandag 4 december 2017 19:35

Zolang er nog mensen naar de voedselbank moeten, honderden zoniet duizenden mensen sterven per dag van de honger, vind ik (persoonlijke mening!!!) dit de meest kansloze en tijdverspillende discussie ooit.

Door Tweakers user Nature, maandag 4 december 2017 19:54

Vooral Nederlandse mensen zijn erg koppig, iets gaat goed iedereen heeft plezier dus laat het zo, vind je het niet goed (hoofd boven het maaiveld) dan willen mensen ook niet naar je luisteren. Wat het versterkt is: a. Het zijn mensen die vreemd zijn die het niet goed vinden (buiten de regio) en b. de mensen die komen vertellen dat het niet goed is hebben niet echt goede referenties, de plekken waar zij vandaan komen zitten vol met bedelaars, zakkenrollers, prostitutie, junkies,werkeloosheid, bendes en geweld, dingen die voor grote stedelingen heel normaal zijn maar voor normale mensen niet, en dat verteld ons wat wel of niet kan.
Hoe meer mensen uit de randstad ons willen beïnvloeden hoe dieper onze hakken in het zand gaan, en is zwarte Piet echt niet goed en ben je er echt zeker van, laat het dan zo het kwartje zal dan ooit wel eens vallen en het zal van binnenuit veranderen, het is opgenoemd en genoteerd we hebben hun luid en duidelijk gehoord, ga het alsjeblieft niet elk jaar herhalen.

Door Tweakers user YourMom, dinsdag 5 december 2017 10:14

CrimsoN72 schreef op maandag 4 december 2017 @ 19:07:
Als je het de meeste kinderen vraagt (die niet al door ouders beïnvloed zijn, en hoe rottig ben je dan als opvoeder) boeit het ze voor geen meter hoe de pieten er uit zien. Het zijn de volwassenen die zich hier ongezond druk over maken en vervolgens ongegeneerd een kinderfeest verpesten. Doodsbedreigingen vliegen over en weer. On both sides... On both sides... ;)

Om het behouden van een traditie als argument te gebruiken vind ik ook ronduit ridicuul. Ook als het gaat om de internationale context.
Ook wij zijn verbaasd, verontwaardigd of zelfs gechoqueerd als er in andere landen 'achterlijke' en ver achterhaalde tradities in stand worden gehouden puur en alleen omdat het traditie is. Tradities zijn net zo erg als religieus dogma als deze niet af en toe bijgesteld kunnen worden naar de tijd waarin we (samen)leven.

In de woorden van Rick Sanchez: "Well, scientifically speaking, traditions are an idiot thing".
Dit dus.

Door Tweakers user Sniffels, dinsdag 5 december 2017 10:36

Straks is zwartepiet weg, willen ze dat Sinterklaas GenderNeutraal word, aangezien het een machtspositie is..

Zolang vrouwenbesnijdenis, uithuwelijking en halal slachten nog gewoongoed is. Dat is pas iets waar we iets tegen moeten doen.

Door Tweakers user Waarnemer, dinsdag 5 december 2017 10:40

@nature: stedelingen en "normale" mensen? Ook weer zo'n vergelijk die kant nog wal raakt.

de discussie is ontspoort. Argumenten van beide kanten zijn net zo makkelijk te gebruiken als misbruiken. Waar en niet waar tegelijk. En beiden volledig biassed.

Sinterklaas is sinds mensenheugenis aan veranderingen onderhevig. Sint, Sint met Raaf, Sint met Paard, Sint komt uit Spanje, Sint en Piet, Sint en heel veel Pieten, Sint als boeman, Sint als kindervriend, Piet als boeman, Piet als kindervirend, roe, geen roe, in de zak.... er is al niet eens meer een zak. Strooien, strooien mag niet meer want snoep van de grond is vies... en het ging allemaal redelijk vanzelf.

Zoals ik al eerder schreef.. In plaats van Piet te bestrijden is hij juist DE persoon om een kleurrijk Nederland te tonen en vooroordelen weg te nemen. Piet is het toonbeeld van verandering en emancipatie.. (Sinterklaas ook trouwens.. Hipster in een rode jurk ;) Lekker gender neutraal....)

Door Tweakers user rolfkunst, dinsdag 5 december 2017 11:27

Ik kan me nog een film herinneren, Alles is Liefde, daar hebben ze op een gegeven moment een stukje waarin een zwarte man aan tafel zit net als, zeg maar, bij De Wereld Draait door, daar legt "sinterklaas" uit (die ook aan die tafel zit) dat "You black people are the slaves of Sinterklaas" Ik vind het heel treffend en past prima in de discussie. Want voor zover ik weet, zijn de zwarte pieten ook de slaven van sinterklaas. In dit tijd was dat natuurlijk heel normaal, maar nu...

Mijn mening is: Alsjeblieft geen kaaspieten of stroopwafelpieten of regenboogpieten. Doe mij maar gewoon de zwarte piet. Het hoort erbij en er is absoluut geen kind die dat koppelt aan slavernij. Dat doen alleen wij volwassenen...

Door Tweakers user virtualite, dinsdag 5 december 2017 13:12

"Nu is WIT aan zet" stond er op een spandoek bij zo'n protest. Wij worden allemaal indirect uitgemaakt voor racisten. Hij viert sinterklaas, dus hij is een rascist!!!

Hoe kan ik zo'n anti racisme protest serieus nemen als ze zelf al aan het discrimineren zijn.

Verder, sinds wanneer is een gekleurde medemens zwart?? Volgens mij is is ons gekleurde medemens nooit zwart maar bruin.

Deze hele discussie is zinloos. Het is een Nederlandse traditie zonder de intentie om iemand te kwetsen. Voel je je wel gekwets, so be it.

Door Tweakers user SLC, dinsdag 5 december 2017 14:35

Niemand viert in Nederland Sinterklaas als een "racistisch feest".
Daarmee betreft het hier een complete Non-discussie.

Bovendien:
Hoe vaak is het Vaticaan woedend op zijn achterste benen gaan staan omdat de Sinterklaas outfit gelijkenis vertoont met rooms katholieke kleding ? Precies: 0,0 keer. Daar is een reden voor: dit gaat over fictieve karakters binnen een cultureel kinderfeest traditie ! Wanneer een bijzonder moeilijke club als het Vaticaan in staat is om hier geen problemen mee te hebben, wat zegt dat dan over de 3 man en een paardenkop die hier ,met forse massa media ondersteuning, een extreem groot drama van weten te stoken......?

Dan even over de mensen die klakkeloos volgen in deze non-discussie: beetje slecht idee. :F
(en dan druk ik me bewust even zachtjes uit)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 5 december 2017 14:36]


Door Tweakers user Arrogant, dinsdag 5 december 2017 19:33

Alleen witte mensen mogen nog 'zwarte' piet spelen: https://www.metronieuws.n...om-roetveegpiet-te-spelen
Ik lig in een deuk!

Door Tweakers user himlims_, woensdag 6 december 2017 10:13

ach, het is een randstad discussie

iedereen die ik gezien/gesproken heb (dorp/stad) is bij hun in dorp zwartepiet, gewoon zwarte piet (zoals het is/behoord te zijn - het is namelijk voor -niemand- een rasisctisch feest)

puur randstad gejank van 1%

Door Tweakers user 210667, woensdag 6 december 2017 10:22

Zo, Sinterklaas is weer voorbij. De zwarte piet kolderdiscussie ook. Tot volgend jaar.

*zwaai*

Door Tweakers user 210667, woensdag 6 december 2017 10:27

SLC schreef op dinsdag 5 december 2017 @ 14:35:
Niemand v

Bovendien:
Hoe vaak is het Vaticaan woedend op zijn achterste benen gaan staan omdat de Sinterklaas outfit gelijkenis vertoont met rooms katholieke kleding ?
Sinterklaas is geen fictief figuur. Algemeen wordt aangenomen dat hij de Bisschop van Myra was. Als het Vaticaan iets over de outfit van Sinterklaas te mekkeren zou hebben komt dat dus uitermate vreemd over.

Zwart Piet wordt vaak uitgebeeld als domme neger met te dikke lippen. Misschien wordt het tijd om zwarte piet eens te ontnegeren.

Door Tweakers user Kaastosti, woensdag 6 december 2017 11:47

Bravo, precies het betoog wat ik al jaren houd als de discussie weer eens losbarst. Iedereen weet dondersgoed dat er een link is met de slavernij en kan zich best voorstellen dat de klassieke Zwarte Piet als negatief kan worden ervaren door onze pigment bevoordeelde medemens. Die roetveegpiet is, mit een beetje fatsoenlijk geveegd, een prima middenweg.

En volgens mij delen heel veel Nederlanders die mening. Beetje discussie, beetje polderen en een weg vinden waar iedereen enigszins mee kan leven... daar zijn we goed in. Piet is zwart van het klimmen door de schoorstenen, dat is al heel lang het verhaal, dus laat de praktijk daar dan ook gewoon bij aansluiten.

Maar dat is natuurlijk helemaal geen interessante tv of radio. Daar wil je juist de uitgesproken meningen hebben en lekker matten met z'n allen. Dus nodig je daar alleen de mensen uit met een extreme mening, die geef je een podium. Ofwel zwarte piet zo zwart mogelijk, of helemaal uit het straatbeeld verbannen. Een tussenvorm is er niet, lekker polariseren.

Dat kinderen dan hun buurman/buurvrouw/oom/tante/andere willekeurige bekende herkennen is simpelweg niet waar, mit er maar een beetje goed geveegd wordt. Er is een praktijkverhaal van een lerares die zich voor de klas langzaam om ging kleden tot sint of piet (ik weet niet welke). Totdat de muts/mijter op ging, was het juf... en toen was er ineens sint/piet! Wouw, complete verwarring! Kinderen zien het echt niet... Sint is Sint, Piet is Piet.

[Reactie gewijzigd op woensdag 6 december 2017 11:47]


Door Tweakers user Deurges, woensdag 6 december 2017 14:09

Kids zal het aan hun reet roesten van wie ze de cadeau's krijgen, of die piet nu zwart, bruin, geel, of met stippen is..
En ja, het is ook ff slikken als er opeens mensen zeggen: WTF Nederland, beetje apart daar allemaal. En waarom zeggen we dan niet: goh we passen eea aan, de rest blijft hetzelfde en verder met ons leven.
Je kunt ook druk maken om druk te maken. Hoewel ik de anti-pieten vaak net zo uit de bocht hoor en zie vliegen als de Pro-pieten, is het vrij duidelijk en dat komt door 1 specifieke zin in het betoog van de OP:

en als modern en vooruitstrevend volk moeten we daarmee stoppen.

Meer heb je niet nodig. Ja het is al jaren zo en al jaren noemen we andere donkere mensen "voor de grap" zwarte piet, maar geloof me, dat gaat je op een gegeven moment, ook zwaar irriteren. We kunnen in Nederland, gelukkig, dit soort zaken bespreken en aanpassen. Sinterklaas blijft, Kerstman blijft, Paashaas rent door dus de kids vinden het uiteindelijk allemaal wel prima zo..

Door Tweakers user Nature, woensdag 6 december 2017 16:43

himlims_ schreef op woensdag 6 december 2017 @ 10:13:
ach, het is een randstad discussie

iedereen die ik gezien/gesproken heb (dorp/stad) is bij hun in dorp zwartepiet, gewoon zwarte piet (zoals het is/behoord te zijn - het is namelijk voor -niemand- een rasisctisch feest)

puur randstad gejank van 1%
En dan komen ze vertellen: ''wij van Kick out zwarte piet voeren actie tegen blackface'', niet eens het fatsoen om mensen in hun eigen taal aan te spreken, ik weet dat in de randstad het gebruikelijk is om minimaal 4 Engelse woorden in een zin te gebruiken maar kom op. En i.p.v dat zij zich netjes kleden zien ze er uit als zwervers als dat representief is.... Mensen weten niet eens waar ze het over hebben en zij zelf het minst.

Zij lijken meer op Antifa (ook tegenstander van Piet) dan op de held Martin Luther King https://ibb.co/kwe8nw

[Reactie gewijzigd op woensdag 6 december 2017 17:05]


Door Tweakers user ChojinZ, woensdag 6 december 2017 17:49

Heppieboeddah schreef op woensdag 6 december 2017 @ 10:27:
[...]

Zwart Piet wordt vaak uitgebeeld als domme neger met te dikke lippen. Misschien wordt het tijd om zwarte piet eens te ontnegeren.
Toch gek: In Suriname en de Antillen word hij ook zo gepresenteerd. Toch is daar geen neger te vinden die zich daar aan irriteerd.

In Suriname en de Antillen lachen ze zich ook de ballen uit de broek om deze discussie.
http://www.hpdetijd.nl/20...chminken-sinterklaas-wit/

Door Tweakers user cholon, woensdag 6 december 2017 21:44

Als het Sinterklaasfeest gesneuveld is het het Kerstfeest aan de beurt.
Men probeert op sluwe wijze onze Nederlandse cultuur te ondergraven.

Door Tweakers user 936443, donderdag 7 december 2017 00:16

weg met hele sinterklaas gedoe... onzinnige leugens
waarom zouden de ouders niet de eer krijgen

"is toch leuk" ach houd toch op

Door Tweakers user YourMom, donderdag 7 december 2017 12:26

cholon schreef op woensdag 6 december 2017 @ 21:44:
Als het Sinterklaasfeest gesneuveld is het het Kerstfeest aan de beurt.
Men probeert op sluwe wijze onze Nederlandse cultuur te ondergraven.
Ach, "als als als" dat is ook alweer zo'n typische conservatieve reactie, het is niet omdat dingen evolueren dat ze verdwijnen, als jij het zo wil zien heb je dat recht maar je hebt ongelijk, meer zelfs: Als 'traditie' niet meegaat met de tijd sterft het uit, zo simpel is het.


Toen in de F1 de legendarische 2.4 liter V8 werd vervangen door een 1.6 liter V6 schreeuwden de traditionele F1 conservatieven ook dat dat het einde inluidde van de F1... doch anno 2017 is F1 nog steeds alomtegenwoordig...

En zo kan ik nog 'tig voorbeelden geven.

"als als als"

"als" sinterklaas effectief doodgegaan is mag je het in de straten roepen dat je gelijk had, tot die tijd zal er heus niet teveel veranderen, behalve misschien de kleur van een piet. MOORD, BRAND!! wat maakt het kinderen uit?! En de traditie blijft bestaan, iedereen blij.

Door Tweakers user Waarnemer, donderdag 7 december 2017 12:33

@Dr Zeno. Die ouders verdienen die eer niet. Die zeiken over hoe een feest zou moeten zijn volgens politiek correcte regels...

Het feest is van kinderen. Die zien er niets racistisch in. Die zien twee kindervrienden van verre. Die komen laten zien hoe het ook kan. Vrolijk, zingend, blank, zwart en wat mij betreft blijft dat zo als beeld van blank/zwarte verbroedering.. ...

Van de vele Sint verhalen is er één die de basis kan zijn van de totale verbroedering... Sint kocht slaven vrij. Die bleven bij hem want ja inderdaad, in de (toenmalige) maatschappij kon je niet echt goed uit de voeten als gekleurd medemens.. Sint verschafte ze wel enige maatschappelijke zekerheid. Baan en onderdak.

Nou doen ze niets liever dan een keer in het jaar deze broederschap een voorbeeld te laten zijn voor iedereen door kindervreugd te brengen... mag het niet van een kudde azijnzeikers die alleen maar het negatieve (in de mens) willen zien.

Reageren is niet meer mogelijk